tiistai 19. kesäkuuta 2018

Tarina burnoutista osa 2.


Kaikki, joilla on enemmän kuin yksi lapsi ja suhteellisen pienellä ikäerolla tietävät, että kun perheeseen syntyy uusi vauva, niin 1+1 ei ole 2, vaan 3. Ainakin ensimmäiset kuukaudet saattavat olla aika tiukkaa settiä. Aikataulut ja rutiinit ovat ihan sekaisin, uusi vauva saattaa valvottaa öisin, päiväunia nukkuvat lapset eivät välttämättä pakotettunakaan nuku päiväunia samaan aikaan ja lapset syövät eri ruokia eri aikoina. Se, että milloin ja missä lapset pystyvät nukkumaan, vaikuttaa siihen, että voidaanko ikinä lähteä mihinkään lähipuistoa kauemmaksi. Monet vanhemmat kuvailevat sitä, miten uusi ”vapaa-aika” on sitä, että osa lapsista on jossakin mummolassa hoidossa tai nukkuu päiväunia. Oikeaa vapaa-aikaa ei ole. Suihkussa ei ehdi käydä, oma ruoka jäähtyy ja lämmitetään uudestaan kolme kertaa ennen kuin se ehtii mahaan asti. Jotkut onnistuvat järjestämään itselleen jotain liikuntaharrastusta, toiset eivät. Ja kyllä: isommat lapset saattavat potea mustasukkaisuutta uudesta vauvasta. Tämä on siis ihan normi. Ja jos olet parhaillaan odottamassa toista lasta, tähän kannattaa varautua. Joillakuilla on niin unelmahelpot ja hyvin nukkuvat lapset, että tämäkin skenaario on ihan liioiteltua. Suomessa kesä on myös helpointa aikaa saada lisää jälkikasvua (wink wink!). Meillä kakkonen syntyi pimeään ja loskaiseen marraskuuhun…

Moni asia vaikutti siihen, että paloin loppuun. Isoin yksittäinen tekijä oli ehdottomasti se valtaisa kriisi, joka pojallemme iski pikkusiskon synnyttyä. Vaikea uskoa, että hänen reaktionsa olisi ollut yhtään voimakkaampi, jos minä olisin äkkiseltään kuollut. Sitä surun määrää oli tuskaista seurata. Koitin pysyä itse tyynenä ja pysyinkin suurimman osan aikaa. Oli kuitenkin paljon hetkiä, jolloin me vain itkimme sylikkäin, koska oli niin kamalaa nähdä poika niin surullisena ja koin oloni niin avuttomaksi, kun en pystynyt auttamaan häntä. Tein kaikkeni, että sain vietettyä jokaisen minuutin, kun pienempi oli unessa, leikkien esikoisen kanssa, ja tein kaikkeni, jotta hän tuntisi olevansa yhtä rakastettu kuin aina ennenkin. Kerroin sen kymmeniä (tai satoja) kertoja päivässä, pidin häntä sylissä ja hyvänä aina kun ehdin. Mutta se pudotus siltä ainoan lapsen jalustalta oli liian korkea hänelle.

En ikinä unohda sitä tuskaa ja kauhua pojan kasvoilla ensimmäisenä yönä, kun vauva oli kotona ja hän ei voinutkaan kömpiä yöllä viereeni, koska siellä oli jo joku toinen. Hyvin nopeasti nukkumisjärjestelyt muutettiinkin sellaisiksi, että mies nukkui pojan kanssa lastenhuoneessa ja minä vauvan kanssa makuuhuoneessa. Tällä systeemillä mentiin ensimmäinen vuosi. Usein poika tulikin isän viereen nukkumaan keskellä yötä. Joskus hän yritti ohi äidin luo, mutta kyllä mies aina heräsi ja pysäytti pojan. En ihmettele, että vanhempia pyydetään usein vertaamaan lapsen tilannetta siihen, että puoliso yhtäkkiä ottaakin uuden rakastajan. Kuitenkin opin pikku hiljaa avoimessa päiväkodissa ja asukaspuistossa, ettei kaikissa perheissä olla ihan näin voimakkaasti reagoitu. Yhdessä tai kahdessa perheessä oli huutoa 2-3 kk ja sitten se meni ohi. Muissa perheissä oli äidin ja isin ihania pikku apulaisia.

Samaan aikaan tilanteesta teki haastavan se, että hän regressoitui itsekin vauvaksi. Kaikki ne asiat, jotka hän ennen teki itse, eivät enää onnistuneetkaan. Hän ei osannut enää mitään! Hän odotti syöttämistä ja pukemista, ja ruinasi tisua, vaikkei ollut sellaista saanut 1,5 vuoteen. Ei puhettakaan, että meidän pottaharjoittelut olisivat edenneet mihinkään suuntaan. Hän puhui vauvakieltä ja ahtautui vauvan koppaan sikiöasentoon. Hän ei myöskään aina sietänyt ensimmäisinä kuukausina olla vauvan kanssa samassa huoneessa, eikä hän ei voinut istua samaan aikaan ruokapöydässä muiden kanssa, vaan söi erikseen (syötettynä). Jos vauva nukkui, kun olimme syömässä ja heräsi kesken ruokailun, esikoinen yritti tukehduttaa itsensä ruokaan. Hän opetteli kävelemään sivuttain ja väärin päin, jotta saattoi kävellä vauvan ohi tätä näkemättä. Jokainen inahdus vauvasta aiheutti valtavan huutokohtauksen. Vauvahan oli hyväntuulinen ja rauhallinen, mutta kyllä hänkin välillä itki. Vauvan itku oli jotain sellaista, mitä meidän SI-lapsi ei kerta kaikkiaan sietänyt. Meni pari vuotta siten, että jos pienemmästä lähti yhtään normaalia kovempi ääni, niin isompi alkoi huutaa täysiä päälle. Tätä ei tapahtunut toisin päin. Ei vielä tänä päivänäkään. Meillä itkee ja huutaa joko esikoinen tai sitten kuopus-esikoinen duo. Ja voin sanoa, että esikoisesta lähtee kovempi ääni.

Pojan suru alkoi muuttua vihaksi jossain 3-4 kk paikkeilla ja hän huomasi saavansa tehokkaasti huomiotani tekemällä kaikenlaista kiellettyä (erityisesti jos vauva oli kohteena) ja uhmaamalla minua vielä entistä enemmän (en uskonut, että on mahdollista uhmata vielä kovemmin, mutta kyllä se näköjään oli mahdollista). Välillä oli myös yrityksiä tehdä jotain vauvalle. Käytännössä onnistui kerran roikottamaan häntä jaloista pää alaspäin roikkuen, mutta ennätin syöksyä paikalle ennen lattialle pudotusta. Verbaalisestihan hän tuhosi vauvan monta kertaa. Mielikuvitus kyllä kehittyy, kun keksii millä kaikilla tavoilla tekisi mieli nähdä toisen tuhoutuvan.

On todella stressaavaa olla jatkuvasti suojelemassa pienempää isommalta kuukaudesta toiseen. Kun nuorempi kasvoi vauvasta taaperoksi, niin hänkin alkoi jo vähän yrittää pitää puoliaan. Sohvalle en voinut istua sekunniksikaan ilman, että kaksi lasta tuli taistelemaan molemmin puolin siitä kumpi pääsee syliin. Pari vuotta meni siinä, että minusta taisteltiin lähes jatkuvasti. Kun nuorempi oppi puhumaan, hän oppi kinastelemaan isomman kanssa myös verbaalisesti. ”se on mun äiti!” ”Ei kun mun” ”Ei kun mun!”. Kyllä sitä taistelua vieläkin on ilmassa, mutta se ei ole ihan yhtä intensiivistä ja jatkuvaa. Se myös useimmiten ilmenee riitana leluista ja toisen huitomisena ja lyömisenä, mikä on vanhemman näkökulmasta rasittavaa sekin.

Täytyy sanoa, että aivan ehdottomasti elämäni pahin kolmiodraama on ollut lasten kanssa. Ei mulla kyllä itse asiassa muita ole ollutkaan, mutta silti. Aikuisille ihmisille voi sanoa, että suksikaa kuuseen vaikka molemmat, mutta entä kun kolmiodraaman osapuolet ovat omat lapset? ”Kestä vielä pari kuukautta lisää. Kyllä se menee kohta ohi!”, sanoivat neuvolantäti ja kaikki tutut. Sitä samaa toivoin hartaasti. Mutta ei sitä helpotusta koskaan tullut. Yhtä huutoa ja riitelyä mun elämäni oli aamusta iltaan päivästä toiseen.

No äskeinen ei itse asiassa ole ihan totta, vaikka se siltä tuntui. Helpotuksen hetkiä toi kuitenkin päiväkoti! Poika oli kolmena päivänä viikossa päiväkodissa klo 9-15, jolloin ehdin vähän viettää äiti-tytär aikaa ja levätä tämän nukkuessa päiväunia. Ihan varmasti päiväkodissa olo lisäsi mustasukkaisuutta ja aistikuormitusta jonkin verran, mutta laskelmoin mielessäni, että mustasukkaisuus ja haastava käytös tuskin vähenisi riittävästi ottamalla häntä kokonaan pois päiväkodista, jotta jaksaisin poikaa kotihoidossa 24/7. Tytär oli muutenkin ihan heitteillä ja vailla huomiota, joten koin, että ainoa keino varmistaa, että tyttö kasvaa ja kehittyy normaalisti ja saa vähän huomiota hänkin, on se, että poika on kolmena päivänä viikossa päiväkodissa. Kerho ei olisi meille riittänyt, koska sitten en olisi saanut nukuttua päiväunia itse koskaan. Tämä mahdollisti myös sen, että pääsin tytön kanssa käymään vauvaryhmässä kerran viikossa, johon ei olisi voinut ottaa esikoista mukaan.

Ke, to ja pe menivätkin aika pitkälti viikonlopusta ja alkuviikosta toipumiseen. Pahimmillaan poika saattoi saada jopa tunninkin kestoisia kohtauksia, joissa hän karjui kuin syötävä, rimpuili ja saattoi lopulta oksentaa paidalleen. Pidimme häntä holdingissa (arkisin minä ja viikonloppuina kumpi siinä nyt sattui meistä aikuisista olemaan lähinnä) ja koitimme jutella rauhallisesti ja toisinaan myös laulaa. Hän itseasiassa pyysi itse, että laulaisin, koska se jostain syystä auttoi häntä rauhoittumaan. ”Äiti laula! Äiti laula!” hän saattoi huutaa muun mölinän välistä. Usein juttelimme rauhallisesti ja kerroimme, että ”tässä nyt istutaan, kunnes rauhoitut ja äiti ja isä auttavat sua nyt rauhoittumaan. Ei mitään hätää. Sua harmittaa/surettaa/suututtaa/pelottaa nyt asia x ja se menee ihan kohta ohi. Tunteet on vaan tunteita. Ne ei ole vaarallisia.” Sitten hän levähti vaikkapa vartiksi ja kohta tuli jokin uusi kimmoke uudelle kohtaukselle.

Olin lukenut, että kaikille kiinni pitäminen ei sovi ja että ristiriitaista tietoa on siitä, että kuuluuko näin juuri tehdä vai onko se päinvastoin haitallista. Tulimme kuitenkin vakuuttuneeksi, että tämä on oikea keino meidän lapsen kohdalla, koska hän saattoi itse pyytää, että pidetään tiukasti kiinni ja koska ”odotan että se menee itsestään ohi, enkä anna huomiota” oli meidän kokemuksen perusteella ihan vihoviimeinen juttu. On vaikea sanoa, mikä oli aina päällimmäisin tunne kohtauksen tullessa. Ei ne kohtaukset paljoa eronneet kun suru- ja viha-aikoja vertaa. Jälkeenpäin ajateltuna osa kohtauksesta saattoi saada lisämausteensa myös kaikesta muusta kuormituksesta – oli se sitten stressi- tai aistikuormitusta. Ja kun päiväkodissa pitää tsempata, niin kai se nyt sitten purkaantuu kotona. Tämän tiesimme jo silloin. Tieto ei valitettavasti automaattisesti lisää vanhemmankaan jaksamista.

Tänä päivänä kohtauksia yhä välillä tulee, mutta ne ovat huomattavasti harventuneet. Veikkaan, että yksi maaginen syy taustalla on se, että ikää on tullut lisää. Pikkusiskoon on ollut tässä jo 2,5 vuotta aikaa tottua ja olen kuullut, että vanhemman näkökulmasta aistilasten kanssa rankinta on siinä 2-5-vuotiaana. Toki he tarvitsevat apua siitä eteenpäinkin heidän itsensä vuoksi, mutta vanhemman taakka vähän helpottuu. Taidan tästä jatkaa kolmannessa osassa. Saas nähdä, saanko kaikkea mahtumaan kolmanteen osaan vai onkohan neljäskin osa vielä tulossa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirje 28-vuotiaalle itselleni

Hei 28-vuotias minä! Onneksi olkoon! Olet raskaana ja odotat ensimmäistä lastasi. Pian olet pienen poikavauvan äiti. Kirjoitan sinulle t...